ТОП ГЛОБАЛНИ СПА ТЕНДЕНЦИИ ЗА 2021 ГОДИНА

Според съвременните тенденции СПА центровете не трябва да предоставят само лукс и удоволствие, а те са длъжни да предложат на своите клиенти обширно меню от лечебни терапии за ума, тялото и душата. 

Ето и основните ключови моменти, движещи нарастващия пазар на здраве и уелнес през 2021:

  • По-добро здраве
  • По-добър фитнес
  • По-добро хранене
  • По-добър външен вид
  • По-добър сън

 СПА медикъл център и технологиите

Уелнес индустрията разширява услугите, офертите и характеристиките на СПА центровете и на самия хотел. Те разполагат с едни от най-съществените ключови активи за глобално предложение на уелнес начин на живот. Позитивната психология, проактивната и превантивната медицина сега са термини, използвани в този нарастващ сегмент, където хотелиерството и уелнес СПА-тата му са идеално позиционирани, за да отговорят на стремежите на клиентите си. Оценяването на здравето  може да бъде направено по-лесно благодарение на апарати за сканиране и оценка на тяло и други свързани устройства, които позволяват идентифицирането на  физическото състояние. Обединяване на здравето и наблюдението на различните резултати от тестовете ще дадат възможност за персонализиране на превантивните здравни програми. Този вид персонализация ще бъде допълнително укрепен като ключов актив на гостоприемството от страна на СПА центровете.

След идентифициране на уелнес и фитнес проблемите, СПА мениджърът може да предложи а-ла-карт или налични терапии в СПА центъра, които ще разнообразят офертата с уелнес услуги, извършвани от специалисти. Остеопати, фитнес треньори, дълбоко тъкани терапевти могат да предоставят успокояващи преживявания с човешко докосване. Натуропати, психолози,  йога инструктори могат да провеждат лични или групови сесии, за да развият жизненост, изцеление, управление на стреса, емоционален баланс, съсредоточеност и по-добър сън.

Бъдете в едно с природата

Редовният контакт с природата вече е доказан начин за борба със стреса и поддържане на душевния мир. В СПА центровете архитектите интегрират възможно най-много природни особености, както и циркулацията на въздуха във всичките му форми , от широко отворени заливи до новите изтънчени изкуствени пречистени среди. Услугите на СПА центровете трябва да бъдат допълнени с природните преживявания и екскурзии в околностите. Времето, прекарано в естествени открити пространства, има физиологични и психологически ползи, като намаление на стреса и подобрение на настроението.

Далеч от традиционните пакети, предлагани от много СПА и уелнес центрове, които подчертават само мокрите и сухи помещения, терапии и процедури, е добра идея да се създаде повече осведоменост за предимствата на майката природа чрез природни пътеки, терапия с дивата природа и например масаж на открито. Хотелиерството не е необходимо да се трансформира в здравна дестинация, обаче, тя трябва да се стреми да предложи отговор на очакванията на новите си клиенти, насочени към здравословен начин на живот, предотвратяване на болести и ненужен стрес, избягване на прекомерните изтощения, а когато са в ресторантите, да бъдат нахранени интелигентно.

Управление на стреса

Нивата на стрес са се повишили поради различни причини след пандемията: чувство на страх и изолация, разединеност от общността и близки, икономическа несигурност. Тези обстоятелства са оказали отрицателно въздействие върху психичното благосъстояние на много хора. Какво може да предложи СПА центъра? Със сигурност по-нежен вариант от стандартните лекарства. Традиционната китайска медицина и аюрведа методите са станали все по-популярни благодарение на техния цялостен подход и начина, по който те свързват ума и тялото. Те разглеждат източника на проблема, а не само симптомите. По същия начин алтернативните лечебни терапии като акупунктура и рефлексология неименно трябва да присъстват в СПА менютата.

Нарастващи хранителни изисквания

Алергиите, лошите хранителни навици и физическите им резултати могат да бъдат предотвратени, а хотелиерството има възможност, ако не и отговорността, да обърне внимание и да съобщи ползите от кулинарното си позициониране. Приятна храна и менюта, построени от готвачи с помощта на диетолозите, може да бъде най-добрият начин да задоволите тези клиенти, за които диетата е постоянна грижа. Факт е, че хората също са осъзнали значението на имунното повишаване на хранителните навици. СПА пакетите трябва също да се концентрират върху този факт и да предлагат индивидуализирани селекции на менюта за клиенти. Правилното хранене е ключов фактор за благосъстоянието. Наемането или сътрудничеството с диетолог ще добави повече стойност към предлагането.

Как изглежда СПА центърът на утрешния ден?

Уелнесът ще продължава да се развива в хотелската индустрия и именно в СПА центровете клиентите ще очакват услуги за подобряване на тялото, ума и духа. Трябва да бъдат насърчавани достъпни, значими СПА и уелнес програми, проектирани и разработени за различни демографски групи.